Det å få på plass trygg og effektiv elbillading i sameier og borettslag kan by på noen utfordringer. Når man eier både infrastruktur og garasje sammen, men gjerne har ulike behov, prioriteringer og økonomiske forutsetninger kan det by på noen utfordringer.
Som elbileier vil imidlertid loven nå gå i din favør. Bor du i et sameie og ønsker å etablere et ladepunkt til elbilen din sier eierseksjonsloven nå at styret må ha saklig grunn for å avslå søknaden din om dette, og regelverket vil mest sannsynlig etter hvert også gjelde for borettslag.
Her finner du mer informasjon om hvordan du kan gå frem som beboer/andelseier eller som styremedlem:
Hvordan få trygg og effektiv elbillading når du er andelseier eller beboer?
1. Sjekk status
Start med å undersøke din egen parkeringsplass og garasje. Selv om det er en stikkontakt på din parkeringsplass er det ikke sikkert at den er godkjent for elbillading. Start med å undersøke dette. Hvilke løsninger har andre andelseiere eller beboere? Finnes det eventuelt fellesplasser for elbillading i borettslaget/sameiet?
2. Undersøk vedtektene
Borettslaget eller sameiet kan gjennom vedtektene stille krav som er strengere enn gjeldende regelverk til hvordan prosessen med å etablere trygg og effektiv elbillading skal gjennomføres og stille krav til hvilke tekniske løsninger som kan velges og hvordan ladetpunktet skal finansieres.
Derfor bør du undersøke vedtektene til borettslaget eller sameiet ditt for å finne ut om elbillading og ladestruktur er nevnt, og eventuelt hvilke krav som stilles. Dette kan for eksempel være krav til ladepunktet, krav til utførelse av arbeidet, krav om energimåler og krav om finansiering.
3. Søk om lov
Uavhengig av om elbillading er nevnt i vedtektene eller ikke - må du uansett sende inn en formell søknad til styret om tillatelse til å etablere et ladepunkt for elbilen din.
Hvis sameiet og borettslaget har ting på stell har de gjerne allerede utarbeidet en praksis på området, og du vil få positivt svar på søknaden din. Da kan du kontakte et eller flere godkjente elektrofirma og få en pris på jobben som skal gjøres. Vær nøye med at du følger de kravene til utførelse som styret krever.
Hvis sameiet og borettslaget du bor i avslår søknaden din - enten fordi de ikke har utarbeidet en praksis enda eller uten saklig grunn kan du fortsatt få gjennomslag, det tar bare litt lenger tid.
4. Frem sak
Start med å fremme en sak på boligsameiets eller borettslagets Årsmøte. Her kan du enten be om at det er styret i borettlsaget eller sameiet ditt som jobber videre med saken, eller du kan be om at det opprettes en egen kommité for dette arbeidet i borettlsaget ditt. Pass på at du melder saken i tide. Saker som skal tas opp på generalforsamling må meldes inn i god tid før møtet.
Formålet med saken må være at styret eller komiteen forbereder en sak til neste generalforsamling med konkrete forslag til løsninger for hvordan elbillading og ladestruktur skal løses i sameiet eller borettslaget ditt.
5. Få gjennomslag
De aller fleste sameier og borettslag vet at tematikken knyttet til elbillading kommer, og de vet også at dette er noe som de i fellesskap må ta stilling til. Sannsynligheten er derfor stor for at du - hvis du ikke gir opp - vil få gjennomslag for at det opprettes trygg og effektiv elbillading i borettslaget eller sameiet ditt på den ene eller andre måten.
Engasjer deg aktivt i saken hvis du kan! Bli med i styret eller ladekommiteen.
6. Gjennomfør
Har du fått positivt svar fra styret kan du gå i gang med ladepunktet ditt. Både sikkerhetsmyndigheter og elektrobransje anbefaler at du velger å installere en ladestasjon, selv om andre løsninger også kan være innenfor regelverket.
Kontakt godkjente elektrikerfirma som har erfaring med å etablere ladesystemer i borettslag og sameier for å få pris på jobben. Borettslaget eller sameiet ditt har kanskje allerede samarbeid med et elektrofirma som kjenner bygningsmassen og reglene godt - da kan det være gunstig å ta kontakt med dem, men velg det firmaet du har størst tillit til.
7. Gi styret beskjed
Som regel vil borettslaget eller sameiet ditt kreve å få tilbakemelding på at jobben ble gjort innen for de rammene som ble gitt. Få firmaet du bruker til å dokumentere at jobben er gjort i henhold til gjeldende regelverk og avtale, og gi dokumentasjonen videre til styret.
Hvordan sikrer du trygg og effektiv elbillading når du er styremedlem?
Som styremedlem er du ansvarlig for boligsameiets eller borettslagets fellesområder. Derfor er du også ansvarlig for elbil-lading som skjer i fellesområdet.
Seksjonseiere som har en parkeringsplass i et sameie kan nå kreve å få anlegge ladeplass for elbil og ladbare hybridbiler. Sitter du styre kan du bare nekte hvis du har saklig grunn. Selv om retten ikke gjelder i borettslag enda, er det stor sannsynlighet for at dette på sikt vil bli gjeldende praksis.
Er du styremedlem i et borettslag eller sameie er dette noe dere må vurdere og få på plass en praksis på. Det kan være lurt å starte med å opprette en egen ladekommité.
Her finner du noen tips til hva du kan gjøre for å komme i gang:
1. Sjekk status
Start med å undersøke dagens status:
- Hvor mange og hvordan lades elbil og hybridbiler i fellesområde/garasjen i dag?
- Hvilken kapasitet (effekt) har dere på tilgjengelig til fremtidig lading av elbiler i fellesområde/garasjen?
- Har borettslaget eller sameiet vedtekter eller praksis knyttet til dette med elbillading? Hvilke krav stilles?
- Hvilke regler stilles til elbillading, og hva anbefales av nasjonale myndigheter?
Når du har funnet svarene på spørsmålene over er det lettere å gå i gang med arbeidet med å finne en løsning som passer i ditt borettslag eller sameie.
2. Undersøk mulighetene
Hvilke tekniske muligheter er det som er aktuelle for deres borettslag når det gjelder ladesystem for elbiler? Her kan du starte med å gjøre en kartlegging av forskjellige løsninger og prinsipper. Det finnes mange ulike måter å
Det enkleste for styret vil ofte være at hver enkelt har sitt eget ladepunkt, men det er mer energismart hvis disse ladepunktene er ladestasjoner som er knyttet sammen med et felles styringssystem. Da kan systemet passer på hvor mye strøm og effekt som brukes, og dere kan klare dere med mindre.
En annen modell kan være å leie ladeanlegget av en ekstern aktør. Det kan også være mulig å sette opp felles, dedikerte ladeplasser som alle i sameiet eller borettslaget ditt kan benytte seg av.
Når dere vurderer ulike løsninger opp mot hverandre er det smart å tenke langsiktig. Det kan også være smart å knytte til seg ekstern ekspertise. Ta kontakt med et firma som du vet har erfaring med å etablere ladesystemer i borettslag eller sameier og be dem undersøke hvilke forutseninger ditt borettslag har, og be dem deretter legge frem eksempler på ulike løsninger.
Her kan det også være smart å alliere seg med en rådgiver - som kan leies inn for å se på de ulike løsningene som er aktuelle, anbefale alternativet som virker best, prosjektere hvordan løsningen skal se ut og gå ut i markedet.
3. Få befaring og hent inn priser
Før du kan fremme en sak på årsmøtet trenger du et forpliktende pristilbud, og gjerne fra flere aktører. Har du leid inn en rådgiver vil han eller hun kunne hjelpe deg både med å hente inn og gå gjennom pristilbudene for dere.
Gjør du jobben selv kan det være smart å forhøre seg med boligbyggelag, produsenter og andre om hvilke aktuelle firma som bør kontaktes.
Få firmaene på befaring og innhent deretter pristilbud.
4. Tenk på finansiering
En viktig del av dette arbeidet handler også om hvordan borettslaget eller sameiet - og til sist den enkelte beboer skal betale for anlegget og bruken av det.
Den ene måten å finansiere trygg og effektiv elbillading i borettslag og sameier er gjerne at borettslaget eller sameiet påtar seg kostnadene av det som er felles - altså infrastrukturen frem til ladepunktene. Så dekker den enkelte beboer kostnadene til selve ladepunktet eller ladestasjonen, og betaler for strømmen de bruker til å lade elbilen. Legger dere på et lite påslag i prisen, vil dere over tid kunne dekke kostnadene med etableringen av ladeinfrastrukturen.
En annen finansieringsmåte er å legge opp til at borettslaget eller sameiet påtar seg hele investeringen, og at utgiftene deretter dekkes inn gjennom en abonnementsløsning der de som bruker anlegget enten betaler en viss sum per kWh som blir brukt til lading, eller rett og slett betaler en avtalt sum for å kunne bruke anlegget.
En tredje finansieringsmåte er at ladeanlegget eies og administreres av en ekstern aktør. I tillegg finnes det selvfølgelig andre kombinasjonsløsninger og -prinsipper.
Det viktigste er at du og resten av styret tenker gjennom hvordan dere best kan få gjennomslag for den løsningen dere mener vil fungere best, at det er - og oppleves som - mest mulig rettferdig og at det samtidig i minst mulig grad går utover felleskapets og den enkeltes økonomiske situasjon.
5. Frem sak på årsmøtet
Orienter gjerne borettslaget eller sameiet om at dere jobber med saken og underveis i prosessen. Det vil være positivt. Det er likevel først når dere vet hvilken løsning dere vil anbefale å velge, hva løsningen(e) vil koste, og hvordan dere bør finansiere investeringen og forbruket at dere endelig er klare for å fremme saken for resten av borettslaget eller sameiet.
Saken bør fremmes i god tid før årsmøtet skal gjennomføres, og komme tydelig frem på dagsorden. Ha så mye som mulig klart på forhånd.
Dere bør også endre borettslagets eller sameiets vedtekter, sånn at det blir tydelig både hvilke krav og regler for elbillading som skal gjelde.
6. Få gjennomslag
Ha forståelse for at andre som ikke har jobbet like mye med saken som deg ikke sitter på det samme beslutningsgrunnlaget. Derfor bør du forberede deg godt, og tenke gjennom hvordan saken presenteres for å få gjennomslag på årsmøtet.
Siden vi har en tendens til å velge bort de dyreste (og forsåvidt også de billigste) løsningene kan det være smart å legge frem flere forskjellige løsningsforslag, og plassere alternativet dere mener er mest hensiktsmessig i midten.
6. Gjennomfør
Hvis årsmøtet godkjenner prosjektet og finansieringsmodellen kan dere jobbe videre med saken, og inngå avtale med den installatøren dere mener er best egnet.
Inngå tydelige avtaler på hva installasjonen skal koste, hva som er inkludert - og ikke, og når arbeidet skal gjennomføres og være ferdigstilt.
7. Kontroller anlegget
Styret er også ansvarlig for å kontrollere at elbillading i fellesområder skjer i henhold til det nasjonale regelverket og de vedtektene sameiet eller borettslaget har blitt enige om. Derfor bør det opprettes faste rutiner for kontroll av ladeanlegget.