Det er ikke bare vegger av tre som kan etterisoleres. Også for boliger av mur finnes det løsninger og metoder for å etterisolere både innvendig og utvendig.
Når du skal etterisolere murvegger bør du involvere fagpersoner i prosessen med å bestemme fremgangsmåte, isolasjonssystem, isolasjonsmaterialer og isolasjonsmengde. Det er nemlig ikke alle metoder og systemer som passer alle plasser.
Det er også mulig å gjøre feil som kan få store konsekvenser for bygningen senere.
Hva må du sjekke først?
Før du kan gå i gang, må tilstanden til veggen din undersøkes både utvendig og innvendig.
1. Sjekk murveggen
Se at murveggen er stabil og uten skader. Undersøkk hvordan veggen er bygget opp både utvendig og innvendig. Typiske byggematerialer er porebetong, lettklinker eller teglstein. Er det pusslag, dampsperre eller lignende innvendig?
2. Undersøk pusslaget
Sjekk pusslaget. Dette er det forseglende og forsterkende laget som er lagt utenpå de aller fleste murvegger. Du kan banke ned den pussen som har løsnet fra veggen.
Noen typer murvegger, s.eks teglsteinsvegger er ikke alltid pusset.
3. Se etter fukt- og frostskader
Se etter tegn på fukt og fuktskader i muren både innvendig og utvendig. Du bør også se etter tegn på frostskader. Planlegger du å etterisoler innvendig vil dette være ekstra viktig. Fordi murveggen blir kaldere når du etterisolerer innvendig kan faren for å få frostskader også øke. Derfor bør du også undersøke at tegl-fasaden - eller det utvendige pusslaget til veggen din er frostbestandig. Har veggen frostskader bør du ikke ettersiolere innvendig.
4. Reparer pusslaget
Bruk anledningen til å reparere eventuelle sprekker og skader i pusslaget der det er nødvendig. Velg en type puss som ligner den som allerede er brukt på veggen tidligere - hvis ikke kan du bidra til å svekke veggen fremfor å styrke den.
Slik etterisolerer du murveggen utvendig
Involver fagpersoner i prosessen så tidlig som mulig. Før du kan sette i gang å etterisolere murveggen utvendig må dere nemlig bestemme hvilken fremgangsmåte dere skal velge
Dere må blant annet bestemme om dere skal ha luftet kledning eller ikke, og dere må gjerne planlegge og avklare hvordan detaljer som vinduer, dører og overgang til andre fasadeelementer skal løses i forkant.
Det er også viktig at dere velger løsninger og puss-systemer som er teknisk godkjent, veletablert og tilpasset både bygningen og værforholdene der du bor.
1. Velg fremgangsmåte og system
Puss-systemet består av varmeisolasjon, festemidler, armert grovpuss og sluttpuss. Det er viktig at de ikke blir satt sammen vilkårlig. Du må bruke etablerte systemer der alle disse komponentene passer sammen - og passer til både bygningen og til klimaet.
Hvis murveggen ikke er av betong, og ikke har dampsperre eller pusslag innvendig bør du velge luftet pusslag når du skal etterisolere utvendig for å unngå skader senere.
Det er pusslagets egenskaper som avgjør hvilke påkjenninger fasaden tåler. Derfor bør det alltid vurderes hvilke krav prosjektet stiller til overflatehardhet.
2. Reparer skader
Det første du må gjøre er å sørge for at all løs puss er fjernet og at du har fått reparert eventuelle skader i pusslaget.
2. Monter isolasjon og pusslag
Puss-systemet består av varmeisolasjon, festemidler, armert grovpuss og sluttpuss. Det er viktig at de ikke blir satt sammen vilkårlig. Skal pusslaget være luftet kan du velge en mindre fast isolasjonstype, mens hvis pusslaget skal være uluftet velges en fastere isolasjon
Monter isolasjonen og følg monteringsanvisningen fra produktleverandøren. Det er viktig at isolasjon og festemiddelet du bruker for å få isolasjonen til å sitte passer sammen med pusslagene du bruker senere.
3. Suppler med utfôringer
Rundt vinduer, dører og andre områder må du fore ut og tilpasse til den nye veggtykkelsen. Vær nøyaktig, og sørg for å tette godt i overgang mellom vegg og karm for å unngå fremtidige luftlekkasjer og trekk.
4. Legg pusslagene
Legg murpussen. Puss-systemet består av - og skal legges i flere lag, og må tilpasses både underlaget og klimaet. De ulike pusslagene består typisk av grunning, armering og grovpuss, før man avslutter med en sluttpuss.
5. Test pusslaget
Det ferdige resultatet bør testes. Du kan be om at det blir gjennomført en slagtest på et prøvestykke, eller teste på en del av veggen.
Slik etterisolerer du murveggen innvendig
Den vanligste fremgangsmåten når du skal etterisolere murveggen er å fore ut veggen med bindingsverk, altså treverk, og legge isolasjon i utforingen.
Skal du etterisolere murveggen innvendig må du først forsikre deg om at murveggen vil tåle en lavere temperatur. Det er ikke alle murbygninger som bør etterisoleres innvendig. Har veggen allerede frostskader bør du ikke etterisolere innvendig. Du bør heller ikke etterisolere innvendig hvis veggen er av teglstein som ikke er pusset.
Er veggen egnet kan du etterisolere med 5 cm. Ønsker du å etterisolere mer må det prosjekteres i forkant.
1. Gjør veggen klar
Start med å skru av strømmen og demonter det elektriske anlegget. Deretter fjerner du lister langs gulv, takk og vinduer. Hvis veggen har innvendig kledning fjerner du denne, og også pappen som ligger bakenfor. Har veggen pusslag innvendig skal du også fjerne dette.
Til slutt kontrollerer du tilstanden på veggen. Har veggen synlige skader - må du utbedre dette før du går videre.
2. Isolasjonsplate først
Blant annet for å unngå fuktskader senere skal ikke bindingsverket til utforingen stå helt inntil murveggen. Derfor legger du først en isolasjonsplate - før du forer ut. Isolasjonsplaten skal være dampåpen.
4. Fôr ut veggen
Så kan du fore ut veggen. Standarden er 60 cm avstand mellom de vertikale stenderne. Du kan bruke trevirke med 36 eller 48 mm dybde.
6. Legg i isolasjonen
Isolasjon kan støve og irritere. Derfor bør du ta på deg beskyttelsesutstyr som briller, støvmaske og hansker. Bruker du isolasjonsmatter legger du disse mellom stenderne. Du må være nøyaktig og legge isolasjonen uten gliper og sprekker mellom. Isolasjonsmatter kan trykkes litt sammen, derfor kutter du den til med litt (ca 1 cm) ekstra å gå på.
Hele utforingen skal fylles ut med isolasjon.
7. Stopp fuktigheten
Det er viktig å hindre at varm og fuktig inneluft trenger inn i isolasjonen. For å hindre dette festes dampsperre utenpå isolasonen. Vær nøyaktig sånn at alle skjøter og avslutninger blir festet og klemt godt fast til stenderne og også langs gulv, tak og overganger til andre bygningsdeler.
7. Kle igjen
Kle igjen veggen og følg produsentens monteringsanvisning. Sørg for at du har foret ut rundt dører og vinduer, og tettet overgangene. Helt til slutt legger du lister og får en elektriker til å montere det elektriske anlegget.
Få mer informasjon
Kontakt fagpersoner for å få gode råd og tips. En dyktig murer vil kunne hjelpe deg med å komme i gang med prosjektet.
Du finner også informasjon og gode tekniske forslag og løsninger i Sintefs byggforskserie. Denne guiden er basert på informasjon fra dem. Gå inn her, og søk etter etterisolering.