Bestem system og fremgangsmåte
Å installere balansert ventilasjon kan løses på flere måter. Derfor bør du gjøre deg opp noen tanker om ambisjonsnivå, og kanskje hvordan det kan løses. Det er smart å koble på fagpersoner tidlig i prosessen for å se på hvilke muligheter du har.
I de aller fleste tilfellene velger man en sentral løsning med ventilasjonskanaler som er tilkoblet et ventilasjonsaggregat, selv om det finnes andre løsninger.
Dette er noen av tingene du bør undersøke:
- Virkningsgrad: sjekk virkningsgraden på varmegjenvinneren i ventilasjonsanlegget. Jo høyere virkningsgrad, jo mer varme overføres til boligen. Gå for en løsning med så høy virkningsgrad som mulig.
- Effektiv vifte: Sjekk at viften i ventilasjonsanlegget trekker lite strøm. Jo lavere SFP (Specific Fan Power), jo bedre.
- Støynivå: Det er mange faktorer i et ventilasjonsanlegg som bestemmer støynivå, viftestøy er en av dem. Undersøk hvor mye støy viftene i ventilasjonsanlegget har.
- Luftmengde: kravene som stilles til luftmengde i boliger er lavere enn for andre typer bygninger. Ønsker du mer luft, planlegg for det.
Det er ikke sikkert at du har anledning til å installere hele ventilasjonsanlegget på en gang. Heldigvis kan balansert ventilasjon monteres stegvis. Du kan klargjøre og forberede et fremtidig ventilasjonsanlegg i rom du pusser opp. Men en stegvis installasjon krever god planlegging i forkant.
Tenk på plassering
Når du planlegger å få ventilasjon plasseres vanligvis de punktene hvor luften trekkes ut av boligen, på toalett, bad, vaskerom og kjøkken. På kjøkkenet skal ikke luften fra kjøkkenviften kobles til ventilasjonsanlegget, men føres rett ut. Fuktighet og fett fra matlagingen vil skitne til både ventilasjonskanaler og ventilasjonsaggregat. Derfor er det best at denne luften føres rett ut.
Når det gjelder tilluften, de stedene hvor ny filtrert frisk luft tilføres til boligen, skal den om minimum føres til alle oppholdsrom i boligen din, som stue og soverom.
I eksisterende bygg kan det være utfordrende å finne helt optimale løsninger for plassering. Er du heldig, har boligen din et kaldloft. Da kan kanalene fint legges der, og ventiler for tilluft og avtrekk trekkes ned gjennom taket. Hvis ikke kan ventilasjonskanalene helt fint bygges inn. Selv om ventilasjonskanalene i seg selv ikke er spesielt pene kan de bli nesten usynlige, eller gjøres om til spennende arkitektoniske elementer når de kasses inn.
Selve ventilasjonsaggregatet er på størrelse med et overskap på kjøkkenet. Det bør plasseres i et isolert rom, så ikke på kaldloftet. Dette kan være teknisk rom, boden eller gangen. Det viktigste er at du bør komme enkelt til for vedlikehold og justeringer.
Det er også smart å plassere luftinntaket, stedet der friskluften føres inn til ventilasjonsanleggetanlegget i boligen, sånn at du får minst mulig forurenset og fuktig luft, og unngår den varmeste luften om sommeren.
Ha en helhetlig plan
Skal du installere ventilasjonsanlegget stegvis er det viktig at du har en helhetlig og detaljert plan før du starter. Du må vite hvor de fremtidige kanalføringene skal gå, og hvor ventilasjonsaggregatet skal plasseres. Hvis ikke er det fort gjort å gjøre feil som det vil koste deg ekstra å få rettet opp i senere.
Har du imidlertid lagt en plan for hvordan ventilasjonen skal løses er det mulig å gjøre installasjon av balansert ventilasjon til et stegvis prosjekt som er tilpasset nettopp det oppussingsløpet du skal gjennomføre.
Det betyr at du kan klargjøre for ventilasjon i de rommene du pusser opp, eller passer på å legge forholdene mest mulig til rette for fremtidig installasjon av ventilasjon i etterkant.
Behovsstyring og soneinndeling
Smart styring av ventilasjonsanlegget er viktig for å få et best mulig inneklima og lavest mulig energiforbruk. For å få et energieffektivt ventilasjonsanlegg som ikke går på bekostning av inneklimaet må du kartlegge både behovene dine og de tekniske mulighetene før du velger en løsning.
I enkle ventilasjonsanlegg kan du enkelt justere luftmengden opp eller ned basert på behov enten manuelt, eller gjennom enkel tidsstyring. Viftene i ventilasjonsanlegget trekker ikke mye strøm, men energibesparelsen blir likevel størst hvis du legger opp til et ventilasjonsanlegg med flere soner, og som styres etter behovet.
I et sånt ventilasjonsanlegg kan driften styres etter CO2-nivå, tilstedeværelse, temperatur og relativ luftfuktighet. Du kan gjerne legge opp til et ventilasjonsanlegg med flere soner, f.eks for soverom og for oppholdsrom, der ventilasjonen styres etter tilstedeværelse eller CO2-nivå, og for bad og vaskerom, hvor ventilasjonsanlegget styres etter luftfuktighet. Da vil ventilasjonen øke når du dusjer, og fortsette til den fuktige luften er ventilert ut.
Det er også energismart å sette ventilasjonsanlegget i "dvalemodus" når ingen er hjemme. Da sparer du energi uten at det går på bekostning av inneklimaet.
Bruk fagfolk
Ta kontakt med fagfolk som kan hjelpe deg med å planlegge og gjennomføre prosjektet.
Et ventilasjonsfirma, eller en blikkenslager har ventilasjon som fagområde, og kan finne ut både hvilken type ventilasjon du bør velge, og hvordan det er best å plassere ventilasjonsanlegget hos deg. Skal du i gang med en helhetlig energioppgradering av boligen kan det være lurt å kontakte en arkitekt og en byggmester. En energirådgiver kan hjelpe deg med å foreslå og prioritere ulike energitiltak.
Du finner også gode tekniske forslag og løsninger i Sintefs byggforskserie.