Hva må du passe på når du skal legge vannbåren varme?
Vannbåren varme er både fleksibelt og komfortabelt. Det gir en god og jevn varme i boligen. I tillegg er det i dag vanligst med lavtemperatursystemer, som gir deg fordeler når du skal velge energikilde.
Velger du gulvvarme, er det hele gulvflaten som avgir varme til rommet. Da kan du nøye deg med en lavere temperatur på varmeanlegget for å få den temperaturen i rommet som du ønsker.Du kan oppnå det samme med en panelovn også, men den må stilles inn på en mye høyere tempeatur enn gulvvarmen.
Det at vannbåren varme er lavtemperert gir noen fordeler. Det er energismart - du bruker mye ekstra energi på å heve temperaturen på en varmekilde. Men det gjør også at mange energikilder kan tas i bruk mer effektivt. Solfangere, luft-luft varmepumpe, berg-, jord- og sjøvarmepumper er eksempler løsninger som fungerer best i lavtemperaturanlegg.
Når du planlegger å legge vannbåren varme er det noen ting du bør tenke på:
Planlegg først
Vannbåren varme er fleksibelt i bruk, men infrastrukturen som legges er ikke spesielt fleksibel. Derfor kan feil få ganske store konekvenser. Et vannbårent varmeanlegg som ikke er tilplasset boligen og behovene dine, eller som er lagt på feil måte kan gi deg problemer i etterkant.
For å unngå feil bør du vurdere hvilke behov du har i boligen din som helhet og i ulike rom. Noen velger en kombinasjon mellom gulvvarme og radiatorer, med gulvvarme i oppholdsrom som gang, stue og kjøkken og radiatorer på soverom. Andre velger vannbåren gulvvarme i alle rom.
I samråd med rørleggeren din kan du også planlegge og bygge opp varmesystemet ditt inndelt i ulike temperatursoner.
Raske eller trege systemer
Måten gulvvarmen legges vil også ha stor innvirkning på hvordan varmesystemet ditt fungerer. Jo mer masse som er lagt oppå varmerørende, jo lenger tid bruker systemet på å varme opp gulvet - og jo lenger tid tar det å justere temperaturen.
Nå legges stort sett varmerørene på en måte som gjør at gulvene bygger minimalt ekstra. Dette gir varmesystemer som det er raskere å regule opp og ned i temperatur. Radiatorer er også raskere å regulere opp og ned i temperatur enn gulvvarme.
Velg rett fremgangsmåte
Når du skal etablere vannbåren varme kan du velge å gjøre hele jobben på en gang. Skal du bygge nytt, eller energioppgradere hele huset er kansje dette det enkleste. Men det er også mulig å legge vannbåren varme stegvis. Planlegger du et tilbygg og for så å gjøre oppussing senere kan du f.eks legge inn gulvvarme i tilbygget, og bygge på varmeanlegget rom for rom.
Husk at enkelte gulvoverflater ikke tåler gulvvarme så godt. Dette må du huske på og sjekke når du skal velge parkett eller gulvbelegg.
Det å etablere et vannbårent varmesystem kan foregå stegvis når det gjelder overgangen til en mer energismart energikilde også.
Du kan selvfølgelig ta hele investeringen med en gang. Som regel vil det være mest lønnsomt. Det er også mulig å dele opp investeringen. Da kan du begynne med å koble varmesystemet til en elektrisk - dobbelmantlet bereder.
Dette gjør at du senere kan utvide varmeanlegget med en mer energismart og miljøvennlig varmekilde som f.eks varmepumpe eller solfanger.