Hva er en varmepumpe?
Med en varmepumpe kan du mer enn halvere energiforbruket til oppvarming. Varmepumpen henter gratis energi fra omgivelsene, hever temperaturen og avgir så varmen til boligen din. Akkurat motsatt av et kjøleskap.
Prinsippene bak
Alle varmepumper bygger på det samme prinsippet. Mens ovner og ildsteder lager ny varme, henter varmepumpene istedet allerede eksisterende varme fra omgivelsene, hever temperaturen og avgir varmen til boligen. Sånn sett er en varmepumpe en varmeflytter, og varmeflytting er mer energieffektivt enn varmeproduksjon!
Bruker strøm mer effektivt
Varmepumpen bruker strøm til varmeflyttingen. Den bruker strøm til å hente energien fra omgivelsene, den bruker strøm til å heve temperaturen på dennne energien, og den bruker strøm til å avgi varmen til boligen din. Men den bruker mye mindre energi enn en panelovn.
Gjennomsnittlig vil en varmepumpe være tre ganger så effektiv som panelovner og varmekabler. Du bruker 1 kWh med strøm, men får 3 - 5 kWh tilbake i form av varme.
Hva er det som skjer?
Varmepumpeen består av en utedel, som henter varmeenergien fra omgivelsene, og en innedel som avgir varmen til boligen. Inne i varmepumpen sirkulerer det en væske som koker og blir til gass ved en veldig lav temperatur.
I utedelen møter denne væsken temperaturen fra varmepumpens varmekilde, koker og blir til gass. Øker man trykket på en gass - øker man temperaturen, men også kokepunktet. Varmepumpen benytter disse prinsippene. Inne i varmepumpen trykkes gassen sammen, og temperaturen øker. Varmen kan deretter avgis til boligen gjennom innedelen. Da blir gassen væske igjen. Så reduseres trykket og kokepunktet (i en strupventil). Temperaturen synker, gassen blir til væske, og væsken er tilbake i utedelen, der den møter varmekilden, koker og blir til gass.