Hvis du ikke alt har lagt en slagplan anbefaler vi at du starter der. Finn ut hvilke ambisjoner du har på hyttas vegne, hvor mye dere eventuelt har til rådighet og hva som er viktig for dere å prioritere når dere går i gang.

Skal dere satse på gjenbruk på hytta, eller ønsker dere at hytta skal være ny og moderne? Begge deler kan være energismart, men planlegg godt så du unngår unødvendige feilkjøp og feilinvesteringer.

Husk at du nå kan få støtte til energismarte tiltak i fritidsboligen din!

1. Etterisoler taket

Skal du bytte eller utbedre taket på hytta må du ikke glemme å etterisolere samtidig! Den varme luften stiger. Har hyttetaket mangelfull isolasjon lar du varmen slippe rett gjennom. Derfor er etterisolering av taket blant de første energitiltakene du bør vurdere. Les mer om etterisolering av taket her. 

Og når du først er på taket kan det hende at solceller er et anneet tiltak dere bør vurdere. På mange hytter kan installasjon av solceller være et smart energitiltak. Da bruker du hyttetaket til å produsere din egen energi og du kan spare nærnaturen for inngrep. Dette er noe vi har lang tradisjon for i Norge. Les mer om solceller her.

 

2. Nye vinduer

Mange hytter har gamle vinduer. Det kan være flotte vinduer som er solide, vakre og tåler tidens tann, men det kan også være vinduer som har råtnet eller punktert og som er overmodne for utskiftning.  

Den første kategorien kan gjøres mer energismarte ved å oppgradere glasset, eller eventuelt legge til et ekstra varevindu på innsiden. Den andre kategorien kan du trygt erstatte med et nytt vindu. Da bør du velge et vindu med så lav u-verdi som mulig. Les mer om vinduer her

Visste du forresten at hvis hytta har flere små vinduer kan det være energismart å utvide dem til ett stort vindu? Det kan også være smart å etterisolere veggen samtidig, og pass uansett på at det blir tettet godt mellom vinduet og veggen, så unngår du fremtidig trekk!

 

3. Stopp trekken!

Er du plaget av trekk på hytta? Det er et tegn på at den også lekker varme og energi. Mye varme forsvinner gjennom små og store hyttesprekker. Typiske problemområder er rundt vinduer og dører, ved pipa, og langs grunnmuren. 

Hvis du planlegger å etterisolere tetter du de fleste av lekkasjene da, men hvis ikke kan det fortsatt være mulig å tette de mest problematiske - og trekkfulle områdene, og unngå den mest ubehagelige trekken. Du kan tette med f.eks byggtape, bruke tradisjonsrike metoder, eller eventuelt ty til fugemasse.

Monter nye tettelister rundt vinduer og dører for å hindre trekken derfra. Lettvint og supereffektivt.

 

4. Etterisoler veggene  (og gulvet)

Må du uansett bytte kledning på hytta i sommer skal du ikke nøle med å etterisolere i samme slengen. Når du etterisolerer fra utsiden slipper du å tenke på fremtidig fuktproblematikk hvis du gjør det riktig, du kan etterisolere mer.  Du øker komforten betraktelig samtidig som du reduserer energiforbruket. Les mer om etterisolering av veggene her.

Er hytta gulvkald kan det også være energismart å etterisolere gulvet. Les om etterisolering av gulv her.

 

5. Vurder renbrennende vedovn og varmepumpe på hytta

Mange varmer opp hytta med gamle vedovner og/eller panelovner. Det kan være helt greit, men hvis du hugger veden selv - er det ikke irriterende å tenke på at hvis vedovnen hadde vært moderne ville over 80 % av innsatsen blitt til hyttevarme, mens har du en gammel ovn blir bare 50 - 60 % av ved-energien utnyttet. Les mer om vedovner her.

På samme måte vil en varmepumpe gi deg mer enn dobbelt så mye varme for pengene - og strømmen - enn panelovnen. Les mer om hvorfor varmepumper er energismart her.

 

6. Styr energien bedre

Energistyring handler ikke bare om energieffektivisering, men også om komfort. Mange hytteeiere har god erfaring med å sette på varmen i hytta før de kommer gjennom sms eller annen styring. Et energistyringssystem gjør det mulig å styre både varmen og lyset på hytta til når du faktisk trenger den. Les mer om styring her.

 

7. Velg smarte hytteløsninger

Er du både innovativ og kreativ, og har sans for smarte og litt rare løsninger kan hytta være et supert sted å teste ut nye ideer og løsninger. Det kan være høyteknologiske løsninger som smartshusteknoligi, integrering med lading til elbilen - kanskje bilbatteriet på sikt kan brukes som et lokalt energilager? 

Ønsker du å spare på varmtvannet kan gjenvinning av gråvann være en løsning, men det finnes også både enkle og mer kompliserte solfangerløsnigner som på en effektiv måte kan gjøre solskinn til varmtvann som du kan bruke når du trenger det.

For deg som er uten strøm og vann finnes det likevel muligheter for å kunne etablere en enkel dusj, og både gasskomfyr og kjøleskap være aktuelle, eller dere kan gå helt motsatt vei, å ta i bruk gamle og tradisjonelle teknikker for å lagre maten som kjellerboder, og velge vedfyrt komfyr til både matlaging og oppvarming.

På hytta er løsningene og mulighetene mange!