Trenger hytta litt vedlikehold i sommer? Her er fire enkle energitiltak du kan gjøre samtidig!

1. Skal du male vinduer?  - Monter tetningslister samtidig

Utrolig mye - og unødvendig energi forsvinner ut gjennom utette vinduskarmer. Har du planer om å male vinduene denne sommeren? Husk å fjerne de gamle tetningslistene først, og sett på nye når du er ferdig med å male. Lurer du på hvordan du skal gå frem? Energirådgiver Astrid viser deg hvordan her. 

 

2. Skal du male vegger? - Stopp trekken først!

Hvis du er plaget med trekk på hytta, og du har tenkt til å male, er det smart å undersøke om det er noe du kan gjøre for å begrense trekk samtidig. Trekk kommer av store og små sprekker i konstruksjonen som slipper kald luft rett inn. Ofte finner du disse sprekkene i overganger i konstruksjonen.

Ønsker du en proff gjennomgang finner du energilekkasjene ved å bruke termografering i kombinasjon med trykktesting, men det er også mulig å bruke stearinlystesten, hvor du ser flammen blafrer i trekkfulle områder. 

Hvis du fjerner karmer og lister forsiktig finner du fort ut hvordan ståa er, og kan utbedre på en enkel og effektiv måte. Det vanligste er å bruke f.eks byggtape,vindsperreremser, fugemasse eller lignende til å tette sprekker og overganger i konstruksjonen. Ser du at det mangler isolasjon i hulrommet mellom karmer og vegg kan du gjerne fylle på isolasjon med dyttestrimler.

3. Varm opp smartere

Varmer du opp hytta med en gammel vedovn er det energismart å gå over til en rentbrennende vedovn. I gjennomsnitt er disse ovnene mer enn 50 prosent mer effektive enn mange gamle ovner, og sparer deg for mye. Har du åpen peis går bare rundt 20 prosent av energien i veden til oppvarming av hytta. Da kan du velge å montere en peisinnsats, og beholde mye av kosen - samtidig som du fyrer mer effektivt.

Du kan også vurdere å erstatte panelovner med en luft-luft-varmepumpe, som er tre til fire ganger mer effektiv. 

Nå kan du også få støtte til energismarte tiltak på hytta!

4. Velg gjenbruk, eller energismarte og miljøvennlige produkter

Mange gjenbruker hvitevarer og utstyr på hytta. Det er ikke nødvendigvis energismart, men det er likevel bra for miljøet at gode og velfungerende produkter får et lenger liv (men se opp for uønskede HFK gasser og andre miljøskadelige stoffer). Skal du kjøpe noe nytt er det smart å velge energieffektive og miljøsertifiserte produkter.

Se etter best mulig energimerke, og velg anerkjente miljømerker når du kjøper interiør, maling og andre produkter.