Denne sommeren blir en hyttesommer for mange. Med over 430 000 hytter og fritidsboliger monnner det når norske hytteeiere gjør energismarte valg. Uavhengig av om hytta di er en liten fjellhytte uten strøm og vann eller en moderne hytte med god plass til hele storfamilien, bør du tenke energismart når du skal pusse opp.

Vi bruker stadig mer strøm på hytta

Norske hytter står nemlig for en stadig større del av strømforbuket i Norge, og utviklingen i forbruket har gått i et rasende tempo. I perioden fra 1993 til 2016 tredoblet strømforbuket i norske hytter seg, og vi har ingen tro på at forbruket er på vei ned - enda.

Bruker du, og naboene mye strøm på hytta, kan det bety at strømnett på sikt må oppgraderes eller utvides. Fordi mange hytter ligger tett på naturen innebærer dette at det må gjøres inngrep i verdifulle og sårbare naturområder. Hvis alle bruker litt mindre strøm kan vi unngå fremtidige utbygginger og la mer av den urørte naturen vår få bli urørt! 

Planlegg energitiltakene først

All oppussing og vedlikehold starter med en plan. Har du en plan allerede kan du se om den trenger et energiløft med et større fokus på energieffektive løsninger. Har du ikke en plan enda, prioriter energitiltak i den planen du lager. Legg gjerne en langsiktig plan hvor hvordan hytta skal være om 5 og kanskje til og med 10 år! Da blir det lettere å prioritere.

Sjekk også hvilke energismarte tiltak du kan få støtte til!

Få en energirådgiver til å hjelpe deg!

Mangler du kunneksap om hvilke energismart tiltakt som finnes eller som passer til hytta di? Eller du vet at du bør gjennomføre mange og ganske store og kostbare energitiltak? Da kan det være lurt å bruke en energirådgiver. Da får du luftet viktige problemstillinger for deg, og vil få en prioritert tiltaksliste over hvilke energitiltak akkurat du bør prioritere i din situasjon. Du får støtte til energirådgivning fra Enova. 

Hvis du ser for deg å løfte hyttas energistandard opp til dagens tekniske nivå (TEK) eller høyere kan en energirådgiver bistå sånn at du kan få støtte fra Enova til helhetlig oppgradering av hytta.

 

Klikk deg inn på saken under som passer deg og dine hyttebehov best!