Artikler

Søk

  • Søk

energismart

Om Energismart

Energismart er et prosjekt under Naturvernforbundet som har som mål å gjøre det enklere for deg å ta energismarte valg i boligen din.

natur

Om Naturvernforbundet

Naturvernforbundet ble grunnlagt i 1914 og er Norges eldste natur- og miljøvernorganisasjon. Vi er en demokratisk medlemsorganisasjon med over 23 000 medlemmer og har rundt 100 fylkes-og lokallag i hele landet.

kontakt oss

Kontakt oss

Har du gode innspill, tips, eller spørsmål. Da vil vi gjerne høre fra deg.

støttespillere

Støttespillere

Disse aktørene støtter Energismart-prosjektet. Dette er bedrifter, organisasjoner og institusjoner som ønsker et mer faglig og strategisk samarbeid med Naturvernforbundet om tematikken vi jobber med på energismart.no.

Hus med skjerf

Tips til strømsparing

Nå er det mange som har lave temperaturer hjemme og skyhøye strømpriser. Bor du kanskje i et gammelt hus, og sliter med å holde temperaturen oppe uten å bruke for mye strøm? Her er noen tips til hva du kan gjøre.

Ringside logo

Ringside rørleggerbedrift AS

Ringside Rørleggerbedrift AS ble stiftet i 1963 og gjort til aksjeselskap i 1971. Selskapet er medlem av VVS Norge og benytter Dextro kvalitetssikringssystem. Vi holder til sentralt på St. Hanshaugen i Oslo med kontor og Bademiljø-butikk i Geitmyrsveien 52 B 0455 Oslo. I tillegg til tradisjonelle rørleggertjenester har vi spesialisert oss på serviceavtaler, sprinkler, energiøkonomisering, våtromsmodernisering, energiovervåking og SD-kontroll av alle typer energianlegg. Gjennom Bademiljø kan vi tilby et bredt spekter av produkter samt bygging av bad med 10 års garanti og gjennom VVS Norge Prosjekt er vi en sikker partner for større prosjekter og serviceavtaler. Ringside Rørleggerbedrift er medlem av bransjeforeningen Rørentreprenørene Norge.

Energismart pelletsovn

De mest energieffektive pelletsovnene

Her finner du de mest energieffektive pelletsovnene på det norske markedet akkurat nå. En energismart pelletsovn eller pelletskamin gir lavere utslipp og mer varme.

De effektive vedovnene

De mest energismarte vedovnene

Her finner du de mest energieffektive vedovnene på det norske markedet akkurat nå. En energismart peisovn gir lavere utslipp og mer varme.

De mest effektive sirkulasjonspumpene

Energismarte sirkulasjonspumper

Gamle sirkulasjonspumper bruker mer energi enn du tror. Her finner du de mest energieffektive sirkulasjonspumpene på det norske markedet akkurat nå.

Energismarte produkter

Energismart drives av Naturvernforbundet, og vi har kartlagt de mest energieffektive produktene innen varme og kjøling til boliger. Målet er gjøre det lettere for deg som forbruker å velge de mest energieffektive produktene. Her finner du kriteriene vi stiller:

luft-luft varmepumpen henter energi fra uteluften

Luft-luft varmepumpe

Halver energiforbruket til oppvarming med en varmepumpe. Luft-luft varmepumpen henter energi fra uteluften, hever temperaturen og avgir varmen til boligen din. Bra når du vil bruke mindre energi og kutte energikostnadene.

Cookieadvarsel

Cookieadvarsel

deilig ullpledd

Skru ned tempen!

Visste du at den varmeste graden både er den dyreste og den minst energismarte. Her er våre fire tips til hvordan du kan redusere temperaturen hjemme uten å måtte fryse!

energismart vedkjel

De mest energieffektive vedkjelene

Her finner du de mest energieffektive vedkjelene på det norske markedet akkurat nå. En energismart vedkjel gir lavere utslipp og mer varme enn de produktene.

bergvarme

Bergvarmepumpe

Kutt oppvarmingsbehovet til en tredjedel med en bergvarmepumpe. Varmepumpen henter gratis energi fra berget gjennom en energibrønn, hever temperaturen og avgir varme til boligen som vannbåren varme og varmtvann. For mange er dette den mest energieffektive oppvarmingsløsningen.

energistyring

Uforståelig at energisparing nedprioriteres

Klima- og miljødepartementet har inngått en ny avtale med Enova for de neste 4 årene. Dessverre nevner ikke avtalen energisparing med et ord, og Naturvernforbundet frykter at den nødvendige satsingen på energisparing i husholdningene uteblir.

energispesialist Rehabilitering

Rehabilitering

Når du skal gjennomføre viktige energitiltak, som etterisolering, velge lavenergivinduer, eller helhetlig oppgradering i din bolig bør du velge en energispesialist. Energispesialister har lang erfaring og kompetanse til å gjøre jobben. Vi har akkurat begynt på jobben, så her vil det over tid komme flere bedrifter til over tid. Tips oss gjerne om du kjenner noen som bør være med på oversikten vår!

opptenning

Riktig vedfyring

Lurer du på om du fyrer rett? Her lærer du hvordan og hvorfor på 1-2-3.

Grønne blader

Bli energispesialist!

Naturvernforbundet ønsker å bidra til energieffektivisering i norske hjem. Derfor har vi utviklet et verktøy for å koble forbrukere som skal gjennomføre tiltak i hjemmet sitt med dyktige fagfolk som kan gjøre jobben for dem.

Gjør energitiltak på hytta

Gjør energitiltak på hytta i sommer!

En energieffektiv hytte sparer naturen, klimaet og lommeboka. Derfor bør du satse på disse energitiltakene hvis du skal pusse opp på hytta. Og husk, nå får du støtte til energitiltak i fritidsboligen!

Støtten til energitiltak fortsetter

Enova-støtte kuttes ikke i 2020 likevel

Enova skulle etter planen ha avsluttet tilskuddsordningen til luft-vann-varmepumpe og avtrekksvarmepumpe og redusert i støtten til blant annet solceller. På grunn av koronasituasjonen opprettholder de støtteordningen slik de var ut 2020.

reduksjon i støtte utsettes

Enova utsetter støttekutt

Har besluttet at støtten til luft-vann varmepumpe, avtrekksvarmepumpe og at støttenivået til balansert ventilasjon og solenergi fortsetter til 1. juli.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn åpnet Enova-konferansen i Trondheim. (Foto: Martin L. M. Brandtzæg).

Energisparing må prioriteres

For å nå våre klima- og naturmål må vi redusere energiforbruket. I dag åpnet Enovakonferansen i Trondheim og Naturvernforbundet etterlyser økt satsing på den konfliktfrie kraften som kan frigjøres i de tusen hjem.

Bioenergi

Bioenergi er energi produsert av biologisk materiale. Selv om brenselet kan varier er prinsippet bak det samme. Vi brenner biologisk materiale og får varme til boligen. Som regel bruker man ved, trepellets, treflis eller biofyringsolje som brensel i boliger. For å erstatte oljefyren i kjelleren med bioenergi velger mange en biokjel for ved, pellets eller flis til dette. En vedovn med vannkappe kan være et annet alternativ. Mindre energismart er det å velge biofyringsolje. Har du en parafin- eller oljekamin kan en vedovn eller en pelletsovn være et alternativ.

Informasjonsmøte i Sarpsborg

Gjennomført: 01.04.2019: Informasjonsmøte i Sarpsborg

I samarbeid med Sarpsborg kommune og Enova inviterte vi til informasjonsmøte om overgang fra fossil oljefyring for innbyggere i Sarpsborg, og så mange som 250 personer møtte opp. I denne artikkelen finner du program og presentasjoner fra møtet.

Elektro

Når du skal velge oppvarmingsløsning til boligen din står du ovenfor et stort antall ulike alternativer. Energispesialister har erfaring og kompetanse til å hjelpe deg med å velge en løsning tilpasset din bolig og deretter utføre en effektiv installasjon.

Det kan være energismart å lagre energien du produserer

Energilagring

Har du planer om å produsere egen strøm hjemme? Da kan det være energismart å også lagre energien du produserer lokalt, hjemme hos deg, fremfor å selge overskuddet til en strømleverandør.

velg trygg og effektiv elbil-lading hjemme

Trygg og effektiv elbillading

Elbilen har ikke bare blitt viktig del av transportsystemet vårt. Den er også en integrert del av hjemmet ditt gang du lader. Derfor bør du velge elbillading som ikke bare er smart, men også trygg.

Ascas Miljø

Ascas Miljø AS

Ascas Miljø er et miljøentreprenørfirma fra Narvik i Nordland. Firmaet ble etablert i 1993 og har oljetanksanering som et av sine virksomhetsområder.

det er energismart å spare på varmtvannet

Spar på varmtvannet!

Det er smart å spare på varmtvannet. Energieffektivt utstyr kan redusere vannforbruket ditt med over 40 %, men den aller viktigste jobben gjør du selv.

informasjonsmøte i Lier

Mange ville lære hvordan de kan bli oljefri

Det var godt oppmøte på Haugestad da omlag 70 liunger fikk informasjon om utfasing av fossil oljefyring. Lier kommune og Oljefri arrangerte åpent informasjonsmøte om oljefyrutfasing.

informasjonsmøte i Lier

Gjennomført: 12.09.2018: Informasjonsmøte i Lier kommune

Møtet passer for for alle som skal erstatte fossil oljefyring eller vil ha mer informasjon om fornybare oppvarmingsløsninger, den nedgravde oljetanken, eller økonomiske støtteordninger. Her finner du presentasjonene som ble holdt på møtet.

Nore VVS AS

Nore VVS AS

Nore VVS er et rørleggerfirma fra Oslo. Firmaet ble etablert i 1987 og spesialiserer seg på fornybar varme.

Endelig er oljefyringsforbudet vedtatt

Siste spiker i kista for fossil oljefyring

I dag ble de siste detaljene i forbudet mot fossil oljefyring klare. Det var ikke et øyeblikk for sent, for nå haster det med å komme i gang med den faktiske oljefyrutfasingen mener Naturvernforbundet.

informasjonsmøte i Elverum

Gjennomført: 07.05.2018 Informasjonsmøte i Elverum

Lurer du på hva du skal gjøre med oljefyren din nå når forbudet mot fossil fyring kommer? Bør du velge biofyringsolje, varmepumpe eller pellets? Og hva gjør du med oljetanken? Sammen med Energi og Klima Sør-Østerdal vil vi prøve å gi deg noen svar.

Den smarte boligen

I framtiden vil boligene våre være høyteknologiske enheter, og hjemmet et sted der både data og energi vil bli produsert, lagret og brukt. Men smarte hus finnes allerede. I den smarte boligen er hjemmet og familien knyttet sammen med både energisystemet og transportsystemet. Her kan du lese mer om flere av de smarte energitiltakene:

.

Gjennomført: 10.04.2018 Informasjonsmøte i Trondheim - Heimdal

Dette informasjonsmøtet passer for alle som ønsker å erstatte oljefyren, parafinkaminen, eller vil ha mer informasjon om fornybare oppvarmingsløsninger, den nedgravde oljetanken, eller de økonomiske støtteordningene til Enova. Du finner presentasjonene som ble holdt her.

informasjonsmøte på Byåsen

Gjennomført: 09.04.2018 Informasjonsmøte i Trondheim - Byåsen

Lurer du på hva du skal gjøre når forbudet mot fossil fyringsolje trer i kraft i 2020? Da kan vi kanskje hjelpe deg litt på vei. Velkommen til informasjonsmøte om energismarte alternativer til fossil oljefyring i Byåsen, Trondheim. Her finner du program og presentasjoner.

energismart

Se energirådgiverens fremste råd

Lurer du på hvilke energitiltak du virkelig bør prioritere? Her får du svarene. Bli med hjem til Dag Arne Høystad, energirådgiver i Asker kommune og prosjektleder i Naturvernforbundet.

Energispesialistene

Finn energispesialist til ditt oppdrag eller prosjekt i listen under. Søk på fylke eller energitiltak og få opp energispesialister i ditt område. Tips oss gjerne om det er bedrifter du savner på listen!

Vilkår for konkurransen

Det er verken skummelt eller farlig å melde seg på konkurransen vår, men stiller noen vilkår for å delta. Dette er for å sikre at konkurransen blir rettferdig og kan gjennomføres på en ordentlig måte, og uten unødig risiko for de som leverer premien med oss.

Konkurranser

I samarbeid med kommuner og andre viktige støttespillere arrangerer vi av og til konkurranser for å gjøre det lettere for deg å erstatte oljefyring eller sanere oljetanken. Her finner du mer informasjon om konkurransene våre.

mange møtte opp på det siste informasjonsmøtet i Bergen sentrum

Gjennomført: 4.12.2017: Ekstra-informasjonsmøte i Bergen

Var du en av dem som ikke fikk plass på informasjonsmøtet i Bergen sentrum 14. november? Da har du muligheten igjen. Vi arrangerer nå et ekstramøte, sånn at alle som vil og ønsker det skal få plass. Har du spørsmål knyttet til overgangen fra fossil oljefyring til fornybar energi er du hjertelig velkommen!

narvik

Gjennomført: 27.11.2017 Informasjonsmøte i Narvik

Er du en av de som har en parafinkamin, eller en oljekjel i boligen, og lurer på hva du skal gjøre nå når forbudet mot fossil oljefyring snart kommer? På dette informasjonsmøtet vil du få informasjon om alt fra gode alternativer, lekkasjefare fra oljetanker til økonomiske tilskudd.

Terje Rossland

Gjennomført: 14.11.2017 Informasjonsmøte Bergen sentrum

Lurer du på hvordan du kan erstatte fossil oljefyring og bli oljefri? Du er hjertelig velkommen på informasjonsmøtet vårt om overgang fra fossil oljefyring til fornybar energi. På dette møtet får du informasjon om alt fra gode alternativer, lekkasjefare fra oljetanker til økonomiske tilskudd.

Solenergi

Direkte solenergi kan aldri bli et fullverdig alternativ til oljefyren, men kan være et supert supplement. Solforholdene i Norge ikke er så mye dårligere enn andre land i Nord-Europa. Både solceller og solfangere egner seg godt for norske forhold.

Varmepumper

Varmepumper kommer i forskjellige varianter og former, men prinsippet bak er det samme. Du henter gratis varmeenergi fra omgivelsene, og bruker strøm til å heve temperaturen. Skal du erstatte oljefyren i kjelleren med sentralvarme og radiatorer velger mange bergvarmepumpe eller luft-vann-varmepumpe. Har du en parafin- eller oljekamin kan en luft-luft-varmepumpe være et alternativ.

Informasjonsmøte i Førde

Gjennomført: 22.11.2017 Informasjonsmøte i Førde

På dette informasjonsmøtet får du informasjon om hvorfor og hvordan du bør erstatter fossil oljefyring med fornybar energi, og hvilke alternativer som kan være aktuelle. Det blir også orientert om økonomiske tilskudd.

Erstatt oljekjelen

Her finner du mer informasjon om hvordan du går frem når du vil erstatte oljekjelen din, og hvilke oppvarmingsløsninger som kan være aktuelle.

Informasjonsmøte Nesodden

Gjennomført: 23.11.2017 Informasjonsmøte på Nesodden

Lurer du på hvilke løsninger som kan erstatte fossil oljefyring og hvem du kan kontakte for å komme i gang? På dette informasjonsmøtet vil du få informasjon om alt fra gode alternativer, lekkasjefare fra oljetanker til økonomiske tilskudd.

Grannes VVS

Grannes VVS AS

Grannes VVS er et rørleggerfirma fra Namsos i Trøndelag. Firmaet ble etablert i 1977 og spesialiserer seg på fornybar varme.

Erstatt parafinkaminen

Her finner du mer informasjon om hvordan du går frem når du vil erstatte parafinkaminen din, og hvilke oppvarmingsløsninger som kan være aktuelle.

oljetank

De enkle stegene for å bli oljefri

Vi har samlet oversikten som viser de enkle stegene som skal til for at du blir kvitt enten oljefyren, parafinkaminen eller den nedgravde oljetanken.

Oljefridiplom

Oljefri i Trondheim

Trondheim kommune samarbeider aktivt med Oljefri for å fase ut oljefyring innad i kommunen. Her finner du mer informasjon om hva du som bor i Trondheim kan gjøre for å bli oljefri, og hvordan.

Oljefrii i Asker - Askerelven, Rune Aanderaa

Oljefri i Asker

Asker kommune har i flere år samarbeidet med Oljefri om å fase ut oljefyring. I tillegg gir kommunen gratis energirådgivning til inbyggerne sine. Her kan du lese mer om arbeidet og hvordan du bestiller time hos kommunens energirådgiver.

tanksanering

En tank fattigere

Drammen har nesten 3000 nedgravde oljetanker registrert. Denne uken ble byen kvitt én av de mange tikkende miljøbombene – til stor glede for tankeieren.

Hva skjer?

Her vil du på sikt finne informasjon om arrangementer, nyheter, kampanjer og konkurranser vi driver gjennom Energismart.

Oljefri sine støttespillere

Oljefri.no drives av Naturvernforbundet sammen med lokale Energispesialister og med god hjelp av våre viktige støttespillere. Oljefris støttespillere bidrar ikke bare med økonomiske midler, men bidrar også i den praktiske gjennomføringen av Oljefris arbeid. Våre støttespillere i 2017:

ny måler

Ny strømmåler

I løpet av 2019 skal alle ha fått installert en ny strømmåler enten de vil det, eller ikke. Heldigvis får du også noen potensielle energismarte fordeler med på kjøpet. Du må bare huske å ta dem i bruk.

Ofte stilte spørsmål

Vi mottar ofte de samme spørsmålene om ting vedrørende Oljefri. Derfor har vi her satt sammen en liste med svar på de mest vanlige spørsmålene.

Her finner du mer informasjon om Oljefri i Sogn og Fjordane

Oljefri i Sogn og Fjordane

I samband med at bruk av olje til oppvarming vert forbode frå 2020 har Oljefri Sogn og Fjordana blitt sett i gang, støtta av Sogn og Fjordane fylkeskommune. Her finn du meir informasjon.

Oljefris kampanjeområder

Kampanjeområdene er de regionene, eller områdene der Oljefri gjennomfører aktiviteter og jobber litt ekstra med å få frem problematikken knyttet til fossil oljefyring og nedgravde oljetanker.

Tonje og Ingeborg er Oljefri

Oljefri i Bergen

Sammen med Bergen kommune har Oljefri jobbet med utfasing av fossil oljefyring i Bergen over flere år. Her finner du mer informasjon om arbeidet vi gjør i regionen.

Publikum Informasjonsmøte Asker

Gjennomført: 25.09.2017 Informasjonsmøte i Asker

Møtet passer for alle som ønsker å erstatte fossil oljefyring, eller vil ha mer informasjon om fornybare oppvarmingsløsninger, den nedgravde oljetanken, eller de økonomiske støtteordningene til Enova.

Kom på et informasjonsmøte!

Har du spøsrmål i forbindelse med forbudet mot oljefyring, de fornybare løsningene du bør velge, økonomiske støtteordninger, eller hvordan du skal gå frem for å komme i mål? Da er du hjertelig velkommen på et åpent informasjonsmøte:

Pål Huse er oljefri

Pål vant trygg fjerning av oljetank

Pål vant trygg fjerning av oljetanken, og vi ble med ham for å se hvordan det gikk da tredje- og fjerdegenerasjons oljetankarbeidere tok tanken opp.

Lær av andre!

Du er ikke den første som skal erstatte oljefyren din med et fornybart alternativ. Bli inspirert av hva andre har gjort, og unngå å gjøre irriterende feil når du skal gå i gang med å bli oljefri.

Fjelldal Oljefri

Fikk økonomisk drahjelp

Den økonomiske støtten var avgjørende for at familien Fjelldal kunne bli oljefri. De erstattet oljefyren med en pelletskjel.

Løken er oljefri

Fra olje til bergvarme

Generasjonsboligen på Nordstrand hadde en oljefyr som var klar for utskiftning. Nå henter familien varme fra fjellet.

Få mer tid til å slappe av! Foto: Pierre Wolfer "Relax" www.flickr.com/photos/dewolfert/5482394682

Lev mer komfortabelt

Livet uten oljefyren vil bli mer komfortabelt. Du kan glemme oljestank og lekkasjefrykt, tankbiltrøbbel og de mange turene opp og ned til fyrrommet for å endre eller fikse noe.

Gode grunner til å bli oljefri

Det finnes ikke bare en, men mange gode grunner til at du skal erstatte fossil oljefyring med fornybar energi. Her finner du mer informasjon om noen av dem:

Du kan spare penger på å erstatte oljefyren

Spar penger på å bli oljefri

For de aller fleste er det penger å spare på å bli oljefri. Der oljefyrer som regel er både gamle og ineffektive, er de fornybare løsningene moderne og effektive. Det kan fort bli lønnsomt.

Gunnar Hasle er oljefri

Gunnar Hasle valgte pellets

Gunnar Hasle kvittet seg med oljefyren. Han sparer 4000 liter olje og over ti tonn CO2 hvert år. Løsningen han valgte var en pelletskjel, som han har både gode og mindre gode erfaringer med.

Foto: Malay Maniar, "Dried, A twig dried after floods in the little rann of kutchh", www.flickr.com/photos/malaymaniar/2017552437

Gjennomfør et viktig klimatiltak

Visste du at de årlige klimagassutslippene fra oljefyren din gjerne tilsvarer mange år med bilkjøring? Hver liter fyringsolje du bruker slipper ut 2,76 kg klimagasser. Det å erstatte oljefyren er et klimatiltak som monner!

Sameiet i Hjørungagata er oljefri, innen få år må alle som i dag fyrer med fossil olje gjøre det samme.

Fossil oljefyring - forbudt fra 2020

Allerede i 2012 varslet Stortinget at fossil oljefyring ville bli forbudt. Nå er det formelt vedtatt. Nå er det ikke lenger tillatt å bruke fossil olje eller parafin til oppvarming av verken boliger eller bygg.

Om Oljefri

Oljefri er et prosjekt som gjør det enklere og tryggere for bolig- og byggeiere å erstatte oljefyrte anlegg og ildsteder med fornybare oppvarmingsløsninger.

Kontakt oss

Har du innspill, tips, eller spørsmål. Da vil vi gjerne høre fra deg.

Rugdeveien er oljefri

Askerbolig ble oljefri med bergvarmepumpe

- Valget om å bli Oljefri var svært enkelt, forteller huseier Kristian Ekrheim. Etter nøye vurdering tok familien kontakt med flere energispesialister gjennom oljefri.no for å se på alternative oppvarmingsmuligheter.

Bjørneseth er oljefri

Strøm eller pellets

Familien Bjørneseth fra Arendal holder varmen med strøm. Med vannbåren varme og pelletsbrenner i kjelleren har de også mulighet til å bruke bioenergi og kutte utgiftene til oppvarming.

Ulvestad er oljefri

Dusjer med gratis solvarme

Familien Ulvestad i Asker valgte valgte å fjerne oljefyren til fordel for bergvarmepumpe og solfangere på taket. Inspirasjonen kom på et av Oljefris informasjonsmøter.

Susanne Nilsson "Sun flare"  www.flickr.com/photos/infomastern/34412581660

Solceller

Solceller gjør solskinn til elektrisitet. Med solceller kan du gjøre boligen din til et lite kraftverk, og ta betalt for å levere strøm på nettet.

Kåre Andersen hus er blitt oljefritt

Er føre var, byttet ut oljefyren

I 2020 blir oljefyring i privatboliger forbudt. Oljetanker er også en stor risiko for miljøet, ettersom de ofte er gamle og dermed utgjør stor lekkasjefare.

Denne oljetanken var heldigvis like hel

Derfor bør du følge oljetankreglene!

Ønsker du egentlig bare å glemme hele oljetanken, og er redd for at noen i kommunen skal få høre om den? Her er de gode grunnene til at du ikke skal la oljetanken gå i glemmeboka.

oljetanken tømmes og renses

Oljetanksanering

Har du oljefyr, eller har boligen din hatt det tidligere? Kom oljelekkasjen i forkjøpet og få oljetanken din sanert.

Foto: Thomas Fabian  www.flickr.com/photos/126875359@N03/36386766076/

Fjernvarme

Når flere går sammen kan løsningene bli både billigere og bedre. Et fjernvarmeanlegg er et varmeannlegg som forsyner flere bygg - og noen ganger en hel by eller flere bydeler - med energi til varmt tappevann og oppvarming.

Sånn går du frem for å bli oljefri

Noen ganger er det usikkerhet som hindrer oss i å komme i gang med ting. Derfor finner du informasjon her om hvordan du i praksis erstatter fossil oljefyring med fornybar energi.

Tonje og Ingeborg er Oljefri

Landet på luft/vann-varmepumpe

Da Kjartan Aarbø og familien erstattet oljefyren vurderte de både pellets og varmepumpe. De valgte varmpepumpe og har redusert klimagassutslippene og halvert energiforbruket sitt.

oljefri

Slik erstatter du parafinkaminen

Lurer du på hvordan du bør gå frem for å erstatte parafinkaminen din? Disse 5 stegene viser deg veien fra oljefyrt til oljefri når du har parafinkamin, eller kombinert ildsted for både ved og parafin.

Mange fornybare alternativer

Har du oljefyr og må erstatte den før forbudet trer i kraft i 2020. Ikke fortvil - det finnes mange fornybare alternativer til oljefyren. Her kan du lese mer om de fleste av dem:

energismart i hverdagen

Energismart hverdagsliv

Et energismart hjem er ikke smartere enn familien som bor der. Det er enorm forskjell i energiforbruket til de familiene som tenker og lever energismart og de som ikke gjør det. Her finner du noen tips til hvordan du og din familie kan leve mer energismart:

Shower sparkle Foto: Petar Celkic, flickr.com/photos/ceklic_petar/1208075186

Gjenvinn varmen fra varmtvannet

Tenk på all varmen som forsvinner ut av huset med dusjvannet ditt. Ikke mindre enn 90 % av varmen forsvinner rett ut sluket. Denne varmen er det faktisk mulig å ta vare på og bruke om igjen.

(Foto: AzmanL/istockphoto.com)

Energistyring

Glemmer du å slå av lys og apparater? Lar du varmeovnene stå på i hele huset og døgnet rundt? La et energistyringssystem kan gjøre jobben for deg, så unngår du å bruke mer energi enn du faktisk trenger.

Mer om kalkulatoren

Formålet med kalkulatoren er å gi deg et bedre beslutningsgrunnlag når du skal erstatte oljefyren. Den passer både for deg som er helt i starfasen av prosessen, og for deg som har god oversikt.

energirådgivning

Energirådgivning

Mange ganger er det vanskelig å vite hvilke energitiltak som bør prioriteres i akkurat din bolig, og med akkurat dine forutsetninger. Er du usikker? Da bør du få hjelp av en energirådgiver.

oljetank

Hva slags oljetank har du?

Her finner du eksempler på noen av de vanligste typene oljetanker i boliger, og litt informasjon om hva du bør være oppmerksom på som oljetankeier.

oljetanken heises opp

Fjern oljetanken din

Lekkasjer fra oljetanker er en av de vanligste årsakene til grunnforurensning. Slike lekkasjer kan skyldes både tankens alder og menneskelig svikt. Her finner du informasjon om ansvaret du har som tankeier, og hvordan du kan gå frem for å få oljetanken din sanert.

sanering

Slik fjerner du oljetanken

Eier du en oljetank som burde vært fjernet, men er usikker på hvordan du skal gå frem? Les vår enkle guide til hvordan du får oljetanken din sanert.

oljetank

Hvilke regler gjelder for oljetanken

Som tankeier er det ditt ansvar å sørge for at oljetanken er i betryggende stand. Du risikerer erstatningsansvar om du eier en gammel oljetank som begynner å lekke. Dette er reglene du må følge.

Oljeskadet svane

En potensiell miljøbombe

Olje- og parafintanker har begrenset levetid. De fleste ståltanker bør skiftes etter 30 år. Lekkasjer kan forurense både eiendom, jordsmonn og grunnvann, og få store konsekvenser for deg både praktisk og økonomisk.

oljefri

Slik erstatter du oljekjelen

Lurer du på hvordan du bør gå frem for å erstatte oljefyren din? Disse 5 stegene viser deg veien fra oljefyrt til oljefri når du har oljekjel og vannbåren varme.

solceller

Dårlig energistandard i norske boliger

Under halvparten av norske boligeiere mener boligen deres har en god energistandard. Enova mener det er grunn til å tro at det står enda verre til med norske boliger.

rådgivning

Rådgivning

For å vurdere hvilke energitiltak som bør gjennomføres i din bolig bør boligen kartlegges av en energirådgiver. En energispesialist innen rådgivning har erfaring og kompetanse til å bistå med dette. Vi har akkurat begynt på arbeidet, så her vil det komme flere bedrifter til etter hvert. Tips oss gjerne om du kjenner noen som bør være med!

ventilasjon

Ventilasjon

Et ventilasjonsanlegg sørger for å utnytte energien i boligen effektivt. Energispesialister har erfaring og kompetanse til å installere effektive anlegg som også bidrar til godt inneklima.

sanering

Sanering

Hvis du har en oljetank i huset eller nedgravd i hagen, så bør denne renses og fjernes for å redusere risiko for lekkasje. Energispesialister har kompetanse og utstyr til å få dette gjort på en sikker måte.

varme

Varme

Når du skal velge oppvarmingsløsning til boligen din står du ovenfor et stort antall ulike alternativer. Energispesialister har erfaring og kompetanse til å hjelpe deg med å velge en løsning tilpasset din bolig og deretter utføre en effektiv installasjon.

GK Rør

GK Rør AS

GK Rør er en rørentreprenør med hovedkontor på Lillehammer og flere avdelinger på landsbasis. Firmaet ble etablert i 2011 og spesialiserer seg på fornybar varme.

solceller

Dårlig energistandard i norske boliger

Under halvparten av norske boligeiere mener boligen deres har en god energistandard. Enova mener det er grunn til å tro at det står enda verre til med norske boliger.

hus med skjerf

Regjeringen svikter byggsektoren

Regjeringens forslag til statsbudsjett vil verken bidra til å fase ut bruken av fyringsolje innen 2020, eller sette i gang den store dugnaden for energisparing vi trenger.

spar penger på smart bruk

Bruk apparatene dine smartere!

Hver for seg utgjør ikke apparater og hvitevarer så mye av energiforbruket ditt, men samlet gjør de det. Her får du tips til hvordan du bruker apparatene dine mest mulig effektivt.

etterisoler gulvet

Etterisoler gulvet

Skal du legge nytt gulv bør du vurdere å etterisolere. Et dårlig isolert gulv er kaldt, og trekker ned komforten i boligen din. Ved å etterisolere gulvet stenger du kulda ute, og får gulv som er bedre å både gå og leke på.

etterisoler kjelleren

Etterisoler kjelleren

En usiolert, kald og rå kjeller kan være årsaken til både kalde gulv og fuktproblemer. Planlegger du å drenere eller innrede kjelleren din, bør du etterisolere.

Energispesialist er en kvalitetssikringsordning som gjør det enklere og tryggere å finne bedrifter som spesialiserer seg på energitiltak. Energispesialist kvalitetssikrer bedrifter innen varme, ventilasjon, rådgivning, styring, rehabilitering og sanering - tiltakene som gjør boligen din energismart.

magnus m thunestvedt

Magnus M Thunestvedt AS

Magnus M Thunestvedt er en elektroentreprenør fra Arna i Bergen. Firmaet ble etablert i 1922 og spesialiserer seg på vannbårne varmepumpeløsninger gjennom avdelingen Energien.

miljøvakta

Miljøvakta AS

Miljøvakta er et firma som driver med rådgivning og bistand ved akutt forurensing. Miljøvakta ble etablert i 2011, og er en del av NRC Group. Miljøvakta har oljetanksanering som et av sine virksomhetsområder.

solfangere

Solfangere

Solfangere er effektive og kan varme 50 prosent av varmtvannet. De er utformet for å fange varmen fra sola og overfører den til boligen som vannbåren varme og varmtvann.

aktiv tankrens

Aktiv Tankrens AS

Aktiv Tankrens er et firma som spesialiserer seg på sanering av oljetanker. Firmaet ble etablert i 1986 og holder til på Østre Aker i Oslo.

nestor takst

Nestor Takst AS

Nestor Takst er et firma i takseringsbransjen fra Kristiansand. Firmaet ble etablert i 1998 og har energirådgivning som et av sine virksomhetsområder.

oljeservice

Oljeservice AS

Oljeservice er en totalleverandør av drivstoffstekniske løsninger fra Olsvik i Bergen. Firmaet ble etablert i 1965 og har oljetanksanering som en av sine virksomhetsområder.

vitek miljø

Vitek Miljø AS

Vitek Miljø er Vitek sitt selskap for håndtering av farlig avfall. Vitek ble etablert i 1983 med hovedkontor i Bergen og har oljetanksanering som et av sine virksomhetsområder.

klund

K. Lund AS

K. Lund er et rørleggerfirma fra Tempe i Trondheim. Firmaet ble etablert i 1874 og spesialiserer seg på varmepumper til vannbåren varme.

etterisoler taket

Etterisoler taket

Etterisolering av taket er et av de mest energismarte oppussingstiltakene. Varm luft stiger. Etterisolerer du taket unngår du å fyre for kråkene.

lavernergivinduer

Velg lavenergivinduer

Vinduer står for en stor del av boligens varmetap. Med superisolerte vinduer holder du kulda ute mer enn dobbelt så effektivt som eldre vinduer.

energismart rehabilitering

Energismart oppussing

Vi nordmenn er på verdenstoppen i oppussing. Likevel kan det virke som om vi bruker mest tid på interiør og kortiktige tiltak. Ikke de langsiktige tiltakene som vil gjøre både hjemmene og livene våre bedre og mer miljøvennlige. Her finner du tips til hvordan du kan gjøre boligen din mer energismart.

energiplan

Legg en slagplan!

Visjoner og selvrealisering er ikke bare for folk. Dette trenger boliger også. Legg en langsiktig plan for hvordan du vil at hjemmet ditt skal være om fem, ti og tjue år.

energico

Energico AS

Energico er et elektro- og rørleggerfirma fra Oslo. Firmaet ble etablert i 1949 som Ivar Lærum og spesialiserer seg på fornybar varme.

familie

Energismart oppvarming

Mellom 50 og 75 prosent av energiforbruket vårt hjemme går til oppvarming. Velger du energismarte oppvarmingsløsninger reduserer du energiforbruket og miljøbelastningen.

sjøvarmepumpe

Sjøvarmepumpe

Halver energiforbruket ditt til oppvarming med en varmepumpe. Sjøvarmepumpen henter gratis energi fra sjøen gjennom en kollektor, hever temperaturen og avgir varmen til boligen som vannbåren varme og varmtvann.

jordvarmepumpe

Jordvarmepumpe

Halver energiforbruket ditt til oppvarming med en varmepumpe. Jordvarmepumpen henter gratis energi fra jordsmonnet gjennom en kollektor, hever temperaturen og avgir varmen til boligen som vannbåren varme og varmtvann.

vedovn

Velg en energismart vedovn

Rentbrennende ildsteder er 50 prosent mer effektive enn tradisjonelle. Dobbel forbrenning av røykgassen gir lavere partikkelutslipp og mer varme. Det er bedre for miljøet og for deg.

vedkjel

Vedkjel

Kutt strømforbruket ditt med en vedkjel. Vedkjelen fylles og tennes opp en gang om dagen, og avgir varmen til boligen som vannbåren varme og varmtvann.

Pelletskamin

Pelletskamin

Reduser strømforbruket ditt med en pelletskamin. Pelletskaminen produserer varme ved å brenne pellets av sammenpresset trevirke. Bedre styring og mer foredlet brensel gir mer varme og mindre utslipp enn f.eks vedfyring.

pelletskjel

Pelletskjel

Reduser strømforbruket ditt, eller bli oljefri med en pelletskjel. Varmen produseres ved å brenne pellets av sammenpresset trevirke og avgis til boligen som vannbåren varme til oppvarming og varmtvann.

fleksibel varmtvannsbereder

Fleksibel varmtvannsbereder

Hvis varmtvannsberederen din ryker kan det hende at du bør oppgradere. En fleksibel varmtvannsbereder, eller akkumulatortank kan kobles til flere forskjellige energikilder og gi deg både varmtvann og varme samtidig.

panelovner

Panelovner

Panelovner er ikke det mest energismarte alternativet til parafinkaminen, men det er et alternativ. Spesielt i kombinasjon med andre, mer energismarte løsninger.

Foto Annegtb, flickr.com/photos/gbta/15770068032/

Biofyringsolje

Biofyringsolje er en betegnelse på fyringsolje basert på biologisk råstoff. I noen situasjoner kan biofyringsolje være et godt alternativ til fossil oljefyring, men stort sett bør du gå for andre alternativer.