Hvite-og brunevarene som produseres blir stadig mer energieffektive. Alle produkter i salg skal ha et energimerke som angir bl.a. energikarakter (fra D til A+++, men det stilles ulike minimumskrav til ulike produktgrupper). På energismart.no oppgir vi det enkelte produkts energikarakter, og på denne siden kan du lese om våre minimumskrav til energimerking for hver kategori. 

For mer informasjon om energimerking av produkter, se NVEs informasjonsside om temaet. Vi anbefaler også å se etter Svanemerket når du handler nye hvite- og brunevarer. Svanemerket stiller både energikrav og har strenge krav til materialer, kjemikalier, emballasje og produksjon. (For energimerking av bygninger, se Enovas informasjonsside energimerking.no.)

Rangeringen av produktene på denne siden er gjort ut fra hovedkriteriet energiforbruk. Vi har som forutsetning av varen enkelt kan kjøpes på nett og/eller i butikk i Norge. Produkter som kun finnes på nett er merket spesielt.

Innen hver kategori har vi et eksempel på et produkt med høyt forbruk. Dette er produkter som er i alminnelig salg, men som skiller seg ut ved at de har et klart høyere energiforbruk enn produktene på våre lister. Disse produktene merkes med "høyt forbruk" og illustrasjon av et surt ansikt i stedet for korrekt produktnummer og -bilde; men opplysningene om produktet stemmer med det "dårligste" produktet vi fant på markedet. På denne måten kan du sammenligne det produktet du ønsker å kjøpe med både de mest energieffektive produktene og det minst energieffektive produktet på markedet.

Det kan finnes produkter på markedet som er like energieffektive som de som er publisert på Energismart.no. De er trolig fra samme produsent og med samme forbruk og kapasitet som apparatene på listene, men med finesser som skiller. Vi har forsøkt å oppgi lignende modeller på markedet, men kan ikke garantere at vi får med alle.

For kjøle- og fryseapparater og oppvaskmaskiner finnes det både frittstående modeller og halv- eller helintegrerte modeller. På Energismart.no har vi stort sett valgt frittstående hvitevarer, men det finnes like energieffektive apparater som er integrerte.

Spør gjerne i butikken eller nettbutikken etter modeller med samme energieffektivitet som produktene på Energismart.no!